Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Konserwy rybne jako zrodlo niezbednych dla zdrowia skladnikow mineralnych

Tytuł:
Konserwy rybne jako zrodlo niezbednych dla zdrowia skladnikow mineralnych
Canned fish a source of needful for health mineral elements
Autorzy:
Polak-Juszczak L
Tematy:
fluor
zrodla pokarmu
mikroelementy
selen
wapn
konserwy rybne
fosfor
makroelementy
skladniki mineralne
ryby
jod
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy opisano zawartość makro- i mikroelementów w konserwach z ryb importowanych (makreli, tuńczyka i sardynki). Badaniami objęto następujące konserwy; filety z makreli w sosie pomidorowym i w oleju, tuńczyk w oleju i sardynka w oleju. Wykonano analizy zawartości wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu, miedzi, cynku, żelaza, manganu, chromu, selenu, fluoru i jodu. Konserwy z makreli, tuńczyka i sardynki są bogatym źródłem wapnia, fosforu, fluoru, jodu i selenu.

The content of macro- and microelements in the selected canned imported fish (mackerel, tuna and sardine) was analyzed It include research following canned: fillets from mackerel in tomato sauce and in oil, sardine and tuna in oil. The following analyses were carried out: content of calcium, phosphorus, magnesium, potassium, sodium, copper, zinc, iron, manganese, chromium, selenium, fluorine and iodine. Canned from mackerel, tuna and sardine are rich sources of calcium, phosphorus, iodine, fluorine and selenium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies