Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wlasciwosci rekonstytucyjne owocow i warzyw suszonych sposobem osmotyczno-konwekcyjnym

Analizowano zmiany zachodzące w jabłku, dyni i marchwi wywołane odwadnianiem osmotycznym, suszeniem konwekcyjnym i osmotyczno-konwekcyjnym. Określano wpływ odwadniania osmotycznego na zdolności rekonstytucyjne badanych owoców i warzyw suszonych konwekcyjnie. Właściwości rekonstytucyjne materiału zależą od struktury wewnętrznej i powierzchni próbki, na które wpływają cechy gatunkowe surowca i zastosowana obróbka. Suszenie konwekcyjne istotnie zmienia właściwości rekonstytucyjne w porównaniu z odwadnianiem osmotycznym, co wynika ze zmian struktury materiału.

Changes caused by osmotic dewatering, convection and osmo-convection drying in aplle, pumpkin and carrot were analysed. The influence of osmotic dehydration on reconstitution properties of the convection dried plant tissue was considered. Reconstitution properties depend on the structure and the surface of sample which are affected by the kind of raw material and the process as well. Convection drying considerably changes reconstitution properties whereas osmotic dewatering doesn't cause the signifficant destruction of the material structure.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies