Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wartosci odzywczej diety niskoweglowodanowej 'optymalnej'. Cz I - skladniki podstawowe

Tytuł:
Ocena wartosci odzywczej diety niskoweglowodanowej 'optymalnej'. Cz I - skladniki podstawowe
Nutritional value of 'optimal' low carbohydrate diet. Part I. Basic components
Autorzy:
Przyslawski J
Boleslawska I.
Tematy:
mezczyzni
dieta niskoweglowodanowa
wartosc odzywcza
skladniki pokarmowe
sposob zywienia
kobiety
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto badania, których celem była ocena wartości odżywczej diety niskowęglowodanowej - „optymalnej". Badaniami objęto 117 osób (62 kobiety i 55 mężczyzn) w wieku 25-60 lat. Podstawą oceny poziomu spożycia wybranych składników były badania ankietowe, przeprowadzone systemem panelowym przez okres siedmiu dni. Uzyskane wyniki pozwoliły na stwierdzenie że wartość żywieniowa całodziennych racji pokarmowych kobiet i mężczyzn stosujących dietę niskowęglowodanową znacznie różniła się od tradycyjnego modelu żywienia. Racje pokarmowe osób stosujących dietę optymalną charakteryzowały się obniżoną wartością energetyczną, zawartością białka i węglowodanów w tym błonnika pokarmowego, natomiast wysoką zawartością oraz udziałem energii pochodzącej z tłuszczu a także nadmiarem cholesterolu pokarmowego.

The investigation aimed at stating the nutritional value of low carbohydrate diet. The study encompassed 117 subjects (62 women and 55 men) aged 25-60 years. The evaluation of basic components' intake level was based on a 7 days' recall conducted in a panel-system. The results obtained were far from the recommended. DFR's. Rations of investigated persons revealed low energetical value and low content of such components as protein, carbohydrate and fibre. The percentage of energy coming from fats was high as well as cholesterol level in DFR's.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies