Tytuł pozycji:
Zawartosc bialka oraz wigor i zywotnosc nasion lubinu zoltego przechowywanych w temperaturze minus 14 stopni Celcjusza, 0 stopni Celcjusza, plus 20 stopni Celcjusza przez 20 lat
Physiological parameters (vigour and viability, total protein, albumin and globulin contents) were studied in yellow lupin seeds stored for 20 years at -14ºC, 0ºC and at room temperature (approx. 20ºC). The storage of yellow lupin cv. Iryd seeds, at room temperature resulted in viability decrease to 2% and increased seed leachate. No evident differences could be observed in vigour and viability of seeds stored at lowered (0ºC and -14 ºC) temperatures. Protein content was the lowest in seeds stored at +20 ºC and the highest in seeds stored at -14ºC.
W pracy porównano wigor i żywotność oraz zawartość albumin i globulin w nasionach łubinu przechowywanych przez 20 lat w temperaturze -14ºC, 0ºC oraz w temperaturze pokojowej. Przechowywanie nasion łubinu żółtego odm. Iryd w temperaturze pokojowej powodowało obniżenie żywotności nasion do 2%, wzrastało natomiast elektroprzewodnictwo eksudatów nasiennych. Nie obserwowano różnic w wigorze i żywotności nasion przechowywanych w temperaturach obniżonych (0ºC i -14ºC). Analiza zawartości białek metodą Bradforda [1976] wykazała niższą zawartość w nasionach przechowywanych w temperaturze +20ºC, najwyższą natomiast w nasionach przechowywanych w temperaturze -14ºC.