Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany struktury wewnetrznej jablek w czasie suszenia konwekcyjnego

Tytuł:
Zmiany struktury wewnetrznej jablek w czasie suszenia konwekcyjnego
The change of internal structure of apples during convective drying
Autorzy:
Janowicz M.
Sitkiewicz I.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono badania mające na celu określenie zmian geometrycznych zachodzących w tkance jabłek w czasie suszenia konwekcyjnego. Zakres pracy obejmował analizę wpływu stopnia usunięcia wody w czasie suszenia konwekcyjnego na wielość komórek wyrażoną jako pole powierzchni projekcyjnej, -współczynnik kształtu komórek oraz skurcz wynikający ze zmian struktury -wewnętrznej jabłek.

The internal structure of the apples in the process of the convective drying have undergone the significant changes. The character of these changes depends on the grade of the water removal from the apples. The share of the cells towards the free intercellular spaces in the fresh fruits has been increased. During the drying process the size and the shape coefficient has been changed. As a result of the temperature activity on the apple tissue during the drying process the change of the structure has been noticed caused by the violent expanding of the intracellular gases and shrinkage. As an effect of those changes the superficial layer of the apples tissues became more condensed and the change of the side surfaces of the cubes are visibly noticed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies