Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wybranych jednostek przemyslu rolno-spozywczego w kontekscie wspolpracy z indywidualnymi gospodarstwami rolnymi

Tytuł:
Analiza wybranych jednostek przemyslu rolno-spozywczego w kontekscie wspolpracy z indywidualnymi gospodarstwami rolnymi
Autorzy:
Michalowski K
Michalak J.
Tematy:
przemysl rolno-spozywczy
rolnictwo indywidualne
gospodarstwa rolne
producenci
wspolpraca gospodarcza
gospodarka rynkowa
agro-food industry
individual farming
farm
producer
economic cooperation
market economy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Accommodation processes of agriculture and food economy to requirements of market economy are factors affecting changes in relations between agro-food industry and farmers. They are changing relations concerning spatial connections, quantities of raw material delivered as well as legal forms of cooperations. They are also a moving force behind structural and ownership transformations of agricultural products processing units. The changes should strengthen a vertical integration of food industry, agriculture and trade. They should also eradicate difficulties resulting from different degree of development of individual elements of food economy e.g. to accelerate organizfational and technical development of purchase, storage and processing of agricultural products. In effect the marketing position of individual participant of food economy chain should be strengthened.

Procesy dostosowawcze rolnictwa i gospodarki żywnościowej do wymogów gospodarki rynkowej są przyczyną przemian oddziaływania przemysłu rolno-spożywczego na producentów rolnych. Powodują zmiany powiązań przestrzennych, surowcowo-ilościowych i formalnoprawnych. Są motorem przekształceń struktura Ino-własności owych uspołecznio­nych jednostek przetwórstwa produktów rolniczych. Przemiany te winny pogłębiać integrację pionową przemysłu spożywczego, rolnictwa i obrotu oraz zlikwidować trudności wynikające ze zróżnicowanego poziomu rozwoju poszczególnych ogniw gospodarki żywnościowej, czyli przyspieszyć rozwój organizacyjny i rozbudowę techniczną skupu, przechowalnictwa, przetwórstwa. Powinny więc poprawić pozycję rynkową poszczególnych uczestników łańcucha gospodarki żywnościowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies