Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka wlokna pokarmowego porzeczkowych preparatow wytlokowych

Wskutek zmiany struktury produkcji w przetwórstwie owocowym w Polsce w latach 90. wzrosła ilość wytłoków owocowych do 15-20% masy przetwarzanych owoców. Mogą one stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w codziennej diecie człowieka. Dokonano oznaczeń analizy jakościowej i ilościowej przemysłowych preparatów wytłokowych. Ze względu па dużą zawartość błonnika -ponad 65% oraz zróżnicowany skład frakcyjny preparaty te mogą być stosowane jako dodatki do żywności, poprawiające jej jakość zdrowotną, w postaci środka żelifikującego, np. do deserów mlecznych i owocowo-warzywnych, dżemów, soków, jogurtów, twarożków, serków.

In the years 90 's in Poland the quantity of fruit extrudates increased to 15-20% of processed fruits. It happened because of the change of production structure in fruit processing. Extrudates can be good source of alimentary cellulose, which is needed in daily human diet. Quality and quantity analysis of industrial extrudates were performed. These preparations can be used as gelling factors to the food. They content over 65% of cellulose and improve the food quality in production of milk and fruit desserts, jams, juices, yoghurts and cottage cheeses.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies