Tytuł pozycji:
Modification of wine yeasts from Saccharomyces cerevisiae species by electrofusion of ptotoplasts
The electro-fusion of protoplasts of wine yeasts and killer phenotype yeasts was carried out. Five hybrid strains were obtained which had the capability to produce the killer toxin and features of parent wine strain. Karyogamy was found to occur in the cells of all the hybrids obtained.
Celem niniejszej pracy była modyfikacja genetyczna drożdży winiarskich z gatunku S. cerevisiae na drodze elektrofuzji protoplastów. Dawcą cechy killerowej był szczep S. cerevisiae ATCC 44069 — K2, Po ustaleniu najlepszych parametrów dla przebiegu procesu uzyskano 5 szczepów hybrydów, których rozmiary komórek były większe od komórek szczepu killerowego a nieznacznie tylko mniejsze od komórek szczepu S. cerevisiae rasy Bratysława. Porównano zdolności fermentacyjne szczepów wyjściowych z otrzymanymi hybrydami. Stwierdzono, że pięć nowo otrzymanych szczepów wykazuje podwyższony stopień odfermentowania cukru i bardziej dynamiczny przebieg fermentacji w stosunku do szczepu killerowego a niższy w stosunku do przemysłowego szczepu winiarskiego. Komórki pięciu hybrydów nie wykazały obecności podwójnego jądra komórkowego i jednocześnie posiadały zdolność wytwarzania toksyny killerowej. Na tej podstawie stwierdzono, że w efekcie badań udało się uzyskać szczepy, których komórki stanowią rekombinanty genetyczne S. cerevisiae rasy Bratysława / S. cerevisiae ATCC 44069.