Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Herb yield, essential oil content and its composition in two cultivars of sweet basil [Ocimum basilicum L.] grown in two different locations

Tytuł:
Herb yield, essential oil content and its composition in two cultivars of sweet basil [Ocimum basilicum L.] grown in two different locations
Plon surowca, zawartosc olejku eterycznego oraz jego sklad w dwoch odmianach bazylii pospolitej [Ocimum basilicum L.] rosnacych w Polsce i w Finlandii
Autorzy:
Seidler-Lozykowska K
Galambosi B.
Krol D.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Content and composition of essential oil and yield of herb and seed of two Polish sweet basil cultivars (‘Wala’ and ‘Kasia’) were analyzed. In 2005 and 2006 the field experiments were conducted in order to investigate usefulness of basil cultivars in two different locations (Mikkeli, Finland and Poznań, Poland). The weather conditions were similar in both locations in the period from transplantation to full flowering. The biomasses developed similarly. In addition, the shorter growing season in Finland is not favorable for the seed development and seed production of basil. The chemical composition of basil oil was almost identical in both experimental sites. Two newly bred Polish basil cultivars performed stable growth and good quality characters. The morphological and chemical features were almost identical, even one plantation was conducted 1000 km up to the north.

W latach 2005–2006 analizowano zawartość olejku i jego skład oraz plon surowca i nasion dwóch polskich odmian bazylii pospolitej ‘Wala’ i ‘Kasia’. Doświadczenia polowe prowadzono w dwóch lokalizacjach (Mikkeli, Finlandia i Poznań, Polska) w celu sprawdzenia przydatności polskich odmian. Warunki pogodowe w obu latach były podobne, a rośliny rozwijały się tak samo. Krótki okres wegetacji w Finlandii nie sprzyjał zawiązywaniu nasion bazylii. Surowiec pochodzący z Poznania zawierał więcej olejku niż surowiec fiński. Skład chemiczny obu olejków był niemal identyczny. Obie polskie odmiany wykazały stabilność genetyczną i dobrą jakość w dwóch różnych lokalizacjach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies