Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of time and type of solvent on efficiency of the extraction of polyphenols from green tea and antioxidant properties obtained extracts

Tytuł:
The influence of time and type of solvent on efficiency of the extraction of polyphenols from green tea and antioxidant properties obtained extracts
Wpływ czasu i rodzaju rozpuszczalnika na efektywność ekstrakcji polifenoli z zielonej herbaty i właściwości przeciwutleniające otrzymanych ekstraktów
Autorzy:
Druzynska B
Stepniewska A.
Wolosiak R.
Tematy:
green tea
antioxidative property
tea extract
polyphenolic compound
extraction efficiency
tea
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to investigate the influence of the type of solvent and time on efficiency of the extraction of polyphenols and antioxidant properties extracts obtained from green tea. Extraction was conducted at room temperature using four solvents: water and 80% ethanol, 80% methanol and 80% acetone (water solutions, v/v) at 15, 30 and 60 minutes. Extracts were analysed for contents of polyphenols and catechins. The antioxidant properties have been determined by two methods: scavenging activity against DPPH and the method with ABTS+. The abilities of extracts to chelate iron ions (II) have been investigated too. On the basis of findings it turned out that both type of solvent and time have a significant influence on extraction of polyphenols from green tea. The best solvent for the extraction of total polyphenols was 80% acetone, whereas for catechins was water. The increase of extraction of polyphenols with prolonged extraction time was observed. All extracts had antioxidant properties against DPPH and ABTS+ and abilities to chelate iron ions (II)

Celem pracy było zbadanie wpływu rodzaju rozpuszczalnika i czasu na efektywność ekstrakcji polifenoli oraz właściwości przeciwutleniające ekstraktów otrzymanych z zielonej herbaty. Ekstrakcję prowadzono w temperaturze pokojowej z użyciem czterech rozpuszczalników: wody oraz 80% roztworów wodnych etanolu, metanolu i acetonu (v/v) w czasie 15, 30 i 60 minut. W otrzymanych ekstraktach oznaczono zawartość polifenoli ogółem i katechin. Właściwości przeciwutleniające ekstraktów zbadano metodą z wykorzystaniem stabilnych rodników DPPH oraz metodą z użyciem kationorodników ABTS+. Określono również zdolności ekstraktów do chelatowania jonów żelaza (II). Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że zarówno rodzaj rozpuszczalnika, jak i czas ekstrakcji miały istotny wpływ na wydobycie polifenoli z herbaty zielonej. Najskuteczniejszym ekstrahentem polifenoli ogółem był 80-procentowy roztwór acetonu, a katechin - woda. Zaobserwowano, że wraz z wydłużeniem czasu trwania ekstrakcji rosło wydobycie związków polifenolowych. Wszystkie ekstrakty wykazywały właściwości przeciwutleniające wobec rodników DPPH i ABTS+, a także zdolności do wiązania jonów żelaza (II).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies