Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wystepowanie Listeria sp. oraz gronkowcow enterotoksycznych w surowym miesie drobiowym

Tytuł:
Wystepowanie Listeria sp. oraz gronkowcow enterotoksycznych w surowym miesie drobiowym
Occurrence of Listeria sp. and enterotoxigenic staphylococci in raw poultry
Autorzy:
Kosek-Paszkowska K.
Bystron J.
Molenda J.
Bania J.
Kotowicz M.
Tematy:
gronkowce
enterotoksyny
Listeria monocytogenes
konferencje
mieso drobiowe
Bialystok konferencja
Staphylococcus
enterotoxin
conference
poultry meat
Bialystok conference
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W badaniach określono stopień zanieczyszczenia surowego mięsa drobiowego pałeczkami Listeria sp. oraz gronkowcami enterotoksycznymi przy zastosowaniu techniki PCR.

The aim of this work was to determine the contamination of raw poultry meat with Listeria sp. and enterotoxigenic strains of S. aureus, using PCR method. Raw chicken parts (70 samples) and minced turkey meat (23 samples) were examined. It was found 11 strains of S. aureus and 43 strains of Listeria sp. including 6 strains of L. monocytogenes. All L. monocytogenes strains possessed hly A gene coding listeriolysin O. Four strains of S. aureus (37%) had possibility of production of cntcrotoxins. Two of them had possibility of production enterotoxin В (SEB), one of them both SEB and SED, and the last only SEC. Enterotoxigenic staphylococci were stated in 13% of examined samples of raw poultry meat.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies