Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characterization of probiotic properties of Lactobacillus strains

Tytuł:
Characterization of probiotic properties of Lactobacillus strains
Charakterystyka wlasciwosci probiotycznych szczepow Lactobacillus
Autorzy:
Modzelewska-Kapitula M
Klebukowska L.
Kornacki K.
Lukaszuk W.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Twenty strains of Lactobacillus sp., previously isolated from infants’ faeces (MODZELEWSKA et al. 2003) were evaluated for their probiotic properties such as resistance to rifampicin, neomycin, kanamycin, chloramphenicol, ampicillin, penicillin, nalidixic acid, gentamycin, colistin, oxaciclin and nitrofurantoin, survivability in the environment similar to the present in the gastrointestinal tract – pH 2 and 3 and bile salts concentration 1.2, 2.5 and 5%. All strains were resistant to colistin and nalidixic acid and susceptible to rifampicin, nitrofurantoin, chloramphenicol and ampicillin. Strains showed high survivability in pH 2 and 3. After 6 h incubation bacterial counts were at the level of 8.3-7.2 log cfu cm⁻³ compared to initial 8.7-7.2 log cfu cm⁻³. In the environment containing 1.2-5% of bile salts bacterial counts after incubation were from below 1 to 6.6 log cfu cm⁻³. Nine strains, which survived in the highest numbers in bile salts solutions, were considered as capable of surviving passage through the gastrointestinal tract, which is one of the basic requirements which probiotic strains must fulfil.

Scharakteryzowano 20 szczepów z rodzaju Lactobacillus, wyizolowanych z kału niemowląt (MODZELEWSKA i in. 2003). Zbadano oporność izolatów na rifampicynę, neomycynę, kanamycynę, chloramfenikol, ampicylinę, penicylinę, kwas nalidyksowy, gentamycynę, kolistynę, oxacyklinę i nitrofurantoinę oraz ich przeżywalność w środowisku zbliżonym do panującego w przewodzie pokarmowym – pH 2 i 3 oraz w obecności soli żółciowych w stężeniach 1.2, 2.5, 5%. Wszystkie szczepy były oporne na działanie kolistyny oraz kwasu nalidyksowego i wrażliwe na rifampicynę, nitrofurantoinę, chloramfenikol i ampicylinę. Ich przeżywalność w roztworach o pH 2 i 3 była wysoka. Liczba komórek bakterii po 6 godzinach inkubacji wynosiła zależnie od szczepu 8.3-6.3 log jtk cm⁻³ przy początkowej liczebności populacji na poziomie 8.7-7.2 log jtk cm⁻³. W środowisku zawierającym 1.2-5.0% soli żółciowych liczebność szczepów po inkubacji wynosiła od poniżej 1 do 6.6 log jtk cm⁻³. 9 szczepów, które wykazały najwyższą przeżywalność w obecności soli żółciowych, uznano za zdolne do przeżycia podczas pasażu przez przewód pokarmowy, co jest jednym z podstawowych wymogów stawianych szczepom probiotycznym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies