Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of cholesterol, vitamin E supplementation and dietary fatty acids on testis function in high-fat diet fed rats

The aim of the study was to determine whether consumption of diets containing different fat (rapeseed oil or lard-rich), supplemented with a high level of cholesterol (3% w/w) and/or vitamin E (500 mg/kg of diet) for 6 weeks influenced 17beta-hydroxysteroid dehydrogenase (17β-HSD) type 3 activity (measured in vitro), testosterone (Tt) content in testes and plasma testosterone (Tp) concentration (measured by ELISA and RIA, respectively) in male rats. 17β-HSD activity was shown to depend on dietary fat type. Supplementation of vitamin E influenced Tt value, whereas none of the investigated dietary factors had effects on Tp. Significant differences between the investigated factors were observed only for groups fed rapeseed oil-rich diets with marked increases of Tt and Tp in rats fed vitamin E-rich diet.

Celem badań było określenie wpływu spożycia przez 6 tygodni diet zawierających olej rzepakowy (RS) lub smalec (L) z dodatkiem lub bez 3% cholesterolu i/lub witaminy E (500 mg/kg diety) na aktywność 17β-dehydrogenazy steroidowej (7β-HDS) i zawartość testosteronu w gonadach (Tt) oraz stężenie tego steroidu w osoczu krwi (Tp) szczurów.Aktywność enzymu zależała od rodzaju tłuszczu diety i była wyższa w grupach RS. Suplementacja witaminą E spowodowała wzrost wartości Tt i Tp tylko w grupach Rs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies