Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fenolokwasy w niektórych gatunkach rodzaju Amaranthus L.

Tytuł:
Fenolokwasy w niektórych gatunkach rodzaju Amaranthus L.
Autorzy:
Sokolowska-Wozniak A
Tematy:
analiza chemiczna
rosliny lecznicze
chromatografia cieczowa
chromatografia cienkowarstwowa
szarlat
Amaranthus
kwasy fenolowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kwasy fenolowe analizowano metodą dwukierunkowej chromatografii cienkowarstwowej (2D-TLC) oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Ogólnie w surowcach zidentyfikowano 16 fenolokwasów. Dominującymi kwasami w badanych surowcach są kwasy: kawowy, p-kumarowy, ferulowy, wanilinowy, p-hydroksybenzoesowy.

Phenolic acids were analysed by means of 2D - TLC and RP - HPLC methods. The 16 phenolic acids were identified. The caffeic, p-coumaric, ferulic, vanillic, and p-hydroxybenzoic phenolic acids were predominated in the investigated drugs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies