Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Period of downstream migration of sea trout [Salmo trutta L.] smolt grown in Gowienica river

Tytuł:
Period of downstream migration of sea trout [Salmo trutta L.] smolt grown in Gowienica river
Okres splywania smoltow troci [Salmo trutta L.] w rzece Glowienicy
Autorzy:
Chelkowski Z.
Chelkowska B.
Ciupinski M.
Tematy:
smolty
Glowienica
rzeki
rybactwo
Salmonidae
troc
lososiowate
Salmo trutta
ryby
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The period and intensification of downstream migration of sea trout smolts (Salmo trutta L.) grown in natural condition in the drainage basin of (Gowienica River, being a part of lower Odra system (in 5 consecutive years: 1980-1984), as well as water temperature in the lower section of Gowienica in this period is demonstrated in the present paper.

W okresie od 1 marca do 15 lipca w kolejnych pięciu latach 1980 - 1984 przegradzano dolną Gowienicę żakiem skrzydłowym w celu pozyskania spływających do morza smoltów troci (Salmo trutta L.) wyrosłych w warunkach naturalnych zlewni. Ogółem pozyskano w tym okresie 2010 smoltów. Okazało się, że smolty troci spływały wiosną w okresie od 24 marca do 28 czerwca. Nasilenie spływania przypadało na okres od drugiej dekady kwietnia do drugiej dekady maja. W tym okresie pozyskano 1738 sztuk (86.5%) smoltów, a w pozostałym 272 sztuki (13.5%). Smolty spływały przy średniej dekadowej temperaturze wody rosnącej od 6.3 do 17.0°C, a najliczniej przy temperaturze 10.0°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies