Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The possibilities of reduction of winter barley chemical protection by growing variety mixtures. Part I. Effect on powdery mildev level

Tytuł:
The possibilities of reduction of winter barley chemical protection by growing variety mixtures. Part I. Effect on powdery mildev level
Mozliwosc ograniczenia chemicznej ochrony jeczmienia ozimego poprzez uprawe mieszanek odmian. Czesc I. Wplyw na nasilenie wystepowania maczniaka prawdziwego
Autorzy:
Tratwal A
Law J.
Philpott H.
Horwell A.
Garner J.
Tematy:
powdery mildew
ecological agriculture
winter barley
chemical protection
plant protection
barley
reduction possibility
occurrence
variety mixture
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the four-year experiment the impact of four different winter barley varieties and selected two- and three-component mixtures were tested. Reduced dosages of fungicides on disease reduction in the mixtures compared with pure stands were evaluated. The studies were carried out at two sites: Experimental Station for Variety Testing Słupia Wlk. (Wielkopolska region) and Plant Breeding Station Bąków (Opole District). Observations on powdery mildew occurrence during the vegetation season were done every 7-10 days. In order to compare the disease occurrence levels on different cultivars in pure stands and on their mixtures combined with different fungicide treatments the Area Under Disease Progress Curve (AUDPC) was evaluated. On the base of the AUDPC values the reduction of powdery mildew occurring in the mixtures due to epidemiological and ecological factors functioning in mixed stands were also evaluated. On the base of obtained results it can be stated that winter barley variety mixtures combined with different fungicide treatments do reduce the powdery mildew incidence comparing to pure stands and winter barley variety mixtures can constitute an alternative way of growing winter barley, especially at low-input and ecological agriculture.

W czteroletnim doświadczeniu polowym (2001/2002-2004/2005), w dwóch miejscowościach (Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Słupia Wlk. - woj. wielkopolskie i Hodowla Roślin Smolice Oddział Bąków - woj. opolskie) badano wpływ uprawy czterech odmian jęczmienia ozimego w siewie czystym i w mieszankach w połączeniu ze stosowaniem fungicydów w różnych dawkach i ilościach zabiegów na ograniczenie występowania mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei). W sezonie wegetacyjnym nasilenie występowania choroby na roślinach przedstawiano wartością AUDPC (Area Under Disease Progress Curve) tj. wielkością powierzchni pod krzywą postępu choroby. Na podstawie uzyskanych wartości AUDPC wyliczono poziom redukq'i występowania mączniaka prawdziwego na mieszankach odmian jęczmienia ozimego w różnych kombinacjach ochrony w porównaniu do siewów czystych. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że uprawa mieszanek odmianowych może być alternatywną formą uprawy jęczmienia ozimego, zwłaszcza w rolnictwie niskonakładowym i ekologicznym, gdyż dzięki ich uprawie notowano ograniczenie nasilenia występowania mączniaka prawdziwego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies