Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad wplywem preparatu ziolowego podawanego maciorom na ultrastrukture komorek trzustki zewnatrzwydzielniczej u prosiat

Tytuł:
Badania nad wplywem preparatu ziolowego podawanego maciorom na ultrastrukture komorek trzustki zewnatrzwydzielniczej u prosiat
Autorzy:
Gajecki M
Przybylska-Gornowicz B.
Guz M.
Pirus K.
Przewoski W.
Przala F.
Tematy:
trzustka
trzustka zewnatrzwydzielnicza
zywienie zwierzat
trzoda chlewna
prosieta ssace
dodatki paszowe
ultrastruktura
lochy
preparaty ziolowe
lochy karmiace
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the studies was to establish on the basis of ultrastructural examinations whether the tested herbaceous preparation added to the feed of sows may influence pancreas activity (pars vesicularis) of suckling piglets. The tested preparation contained: Folium urtice, Fructus Silybi mariani and Exocarpium fagopyri. The preparation was added to feed once daily at a dose of 20 g/animal from the 90th day of pregnancy to the 28th day of lactation. Pancreas for ultrastructural examinations were collected immediately after slaughter from randomly selected 1 and 21 day-old-piglets. It was found that the examined preparation had a positive effect on sows and also on the pancreas ultrastructure of piglets. Active substances of the examined preparation acting both directly and in interaction with endogenous factors stimulated pancreatic secretion. In older piglets the preparation also intensified exocythose.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies