Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad degradacja beta-glukanow przy udziale pozakomorkowych hydrolaz grzybow Trichoderma

Tytuł:
Badania nad degradacja beta-glukanow przy udziale pozakomorkowych hydrolaz grzybow Trichoderma
Autorzy:
Maj A
Witkowska D.
Tematy:
Trichoderma
grzyby
hydrolazy
preparaty enzymatyczne
beta-glukany
biotechnologia
mushroom
hydrolase
enzyme preparation
beta-glucan
biotechnology
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem pracy było porównanie efektywności działania preparatów enzymatycznych grzybów Trichoderma, zawierających β-1,3-glukanazy i inne enzymy towarzyszące. Porównano proces hydrolizy β-glukanów różnego pochodzenia: laminarynu, β-glukanów drożdży piekarskich i drożdży Yarrowia lipolytica biomasy drożdży paszowych, grzybni Trichoderma, Fusarium, Aspergillus, Botrytis. Proces był prowadzony w 50°C i pH 5,0 w zależności od ilości preparatu enzymatycznego i czasu działania. Najefektywniejszy w procesie degradacji β-glukanów drożdży Y. lipolytica i drożdży piekarskich okazał się preparat z T. reesei (RG). Natomiast w degradacji wszystkich rodzajów grzybni oraz laminarynu wyróżniał się preparat z T. hamatum (HMD).

The object of the studies was the comparison of the efficiency of Trichoderma enzymatic preparations in a β-glucan degradation. The hydrolytic process of substrates: yeast β-glucan (Y. lipolytica, baker’s yeast), biomass of fodder yeast and mycelium (Trichoderma, Fusarium, Aspergillus, Botrytis) was conducted in pH 5,0; 50°C and in relation to quantity of enzymatic preparation and to time of process. The preparation from T. reesei (RG) was the most effective in degradation of β-glucan (Y. lipolytica and baker’s yeast) and of fodder yeast biomass. The preparation from T. hamatum (HMD) was distinguished by degradation of examined mycelium biomass.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies