Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zuzycie energii cieplnej w procesie osmotycznego odwadniania jablek

Tytuł:
Zuzycie energii cieplnej w procesie osmotycznego odwadniania jablek
Autorzy:
Kowalczyk M.
Lenart A.
Lewicki P.P.
Tematy:
temperatura
zuzycie energii
przetworstwo owocow
obrobka termiczna
jablka
odwadnianie osmotyczne
energia cieplna
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę określenia wpływu temperatury, rodzaju substancji osmotycznej oraz obróbki termicznej surowca na zużycie energii cieplnej w procesie odwadniania osmotycznego jabłek. W każdym przypadku zużycie energii odniesiono do stopnia odwodnienia wyrażonego w g H2O/g suchej substancji.

Evaluation of influence of temperature, kind of osmotic substance and thermal treatment of raw material on thermal energy during the osmotic dehydration of apple was discussed in this article. In each case energy consumption was linked with dehydration index expressed in g of H2O/g of dried matter.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies