Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość kwasów tłuszczowych oleju żmijowca [Echium ssp.L.] - potencjalnego surowca w profilaktyce, terapii i żywieniu

Tytuł:
Zawartość kwasów tłuszczowych oleju żmijowca [Echium ssp.L.] - potencjalnego surowca w profilaktyce, terapii i żywieniu
Content of fatty acids in oil of blueweed [Echium ssp.L.] - potential source in prophylaxis, therapy and funcional food
Autorzy:
Krol B
Kowalski R.
Tematy:
kwas stearydonowy
zawartosc tluszczu
sklad chemiczny
przemysl farmaceutyczny
zastosowanie
leczenie
Warszawa konferencja
surowce roslinne
zmijowiec babkowaty
kwas gamma-linolenowy
tluszcze roslinne
nasiona
kwasy tluszczowe
konferencje
zmijowiec zwyczajny
Echium vulgare
Echium plantagineum
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena zawartości tłuszczu w nasionach i składu kwasów tłuszczowych dwu gatunków żmijowca: zwyczajnego (Echium vulgare L.) i babkowatego (Echium plantagineum L.) rosnących w zróżnicowanych warunkach glebowych. Zawartość tłuszczu w nasionach Echium vulgare L. kształtowała się na poziomie 23%, zaś E. plantagineum wahała się w granicach 21%-24%. Olej żmijowca zwyczajnego charakteryzował się nieco większą (lecz statystycznie nieistotną) zawartością kwasu γ-linolenowego (GLA) w porównaniu z olejem żmijowca babkowatego (11,1% i 10,7%) oraz istotnie większą zawartością kwasu stearydonowego (SDA) - (12,2% i 10,8%).

Blueweed is the new promising plant for use in pharmacy and food industry because of its specific composition of oil. It contains g-linolenicacid-GLA C 18:3 (ω 6) and an uncommon steariconic acid-SDA C18:4 (ω 3), origin metabolites of linolic LA and α-linolenic acids in the organizm. In the experiment there were evaluated content of fat in seeds and fatty acids composition two species of Blueweed (Echium vulgare L. and Echium plantagineum L.) grown on differentiated soil conditions. The oil content in seeds of Echium vulgare L. oscillated about 23%, while in Echium plantagineum was in range of 21-24%. Oil of Echium vulgare comprised slightly more GLA (respectively 11,1% and 10,7%) and markedly more SDA (12,2% and 9,8%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies