Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wartosc pokarmowa mieszanek zawierajacych poekstrakcyjna srute rzepakowa 00, bobik i groch, przeznaczonych na koncowy okres tuczu tucznikow

Określono strawność składników pokarmowych oraz retencję i wykorzystanie azotu przez tuczniki żywione mieszankami typu PT-2 z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepako­wej „00" o różnej zawartości tłuszczu, bobiku i grochu. Stwierdzono, że zastosowanie w mieszance pełnoporcjowej 15% poekstrakcyjnej śruty rzepakowej „00" wpłynęło istotnie na obniżenie strawności białka ogólnego i tłuszczu suro­wego. Włączenie zaś do mieszanki nasion bobiku i grochu w ilości 15% uzupełnionych poekstrakcyjną śrutą rzepakową „00" wpłynęło na dalsze obniżenie strawności białka ogól­nego i substancji organicznej (P<0.05). Z kolei zastosowanie 15% poekstrakcyjnej śruty rzepakowej „00" o podwyższonej zawartości tłuszczu łącznie z nasionami bobiku i grochu (15%) miało ujemny wpływ na strawność białka ogólnego (P<0.01) i substancji organicznej (P<0.05). Całkowita zamiana poekstrakcyjnej śruty sojowej poekstrakcyjną śrutą z rzepaku „00" stosowaną łącznie z bobikiem i grochem obniżyła strawność składników pokarmowych. Dodatek mleka odtłuszczonego wpływał skutecznie na strawność badanych składników pokarmowych. Lepsze wykorzystanie azotu strawionego stwierdzono u tuczników żywionych mieszankami z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i nasion roślin strączkowych.

The nutrient digestibility as well as the nitrogen retention and utilization were deter­mined for fattening pigs fed on mixtures of the PT-2 type, containing rapeseed oilmeal „00" with a different content of fat, field bean and fleal pea. It was found that complete feeds containing 15% of rapeseed oilmeal „00" had a signifi­cant effect on a decrease in digestibility of crude protein and crude fat. Adding 15% of field bean and field pea seeds, supplemented by rapeseed oilmeal „00", to feed mixtures influen­ced a further decrease in digestibility of crude protein and organic matter (P<0.05). On the other hand, using 15% of rapeseed oilmeal „00" with a higher fat content, and field bean and field pea seeds (15%), had a negative effect on digestibility of crude protein (P<0.01) and organic matter (P<0.05). A complete substitution of soya bean oilmeal for rapeseed oilmeal „00", used together field bean and field pea, decreased the nutrient digestibility. An addition of skim milk had a considerable influence on digestibility of examined nutrients. A better utilization of digested nitrogen was observed in the case of fattening pigs fed on mixtures containing rapeseed oilmeal „00" and seeds of leguminous plants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies