Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc tluszczu i sklad kwasow tluszczowych w wybranych daniach gotowych w proszku

Określono zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych w 16 próbkach różnych dań gotowych w proszku, zakupionych na rynku warszawskim w 2001 r. Zawartość tłuszczu w badanych próbkach wahała się od 5,2 do 24,1%. W tłuszczu tym dominują nasycone kwasy tłuszczowe, a w wielu przypadkach także nienasycone kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans, które w świetle aktualnych danych naukowych uważa się za żywieniowo niekorzystne.

Fat content as well as fatty acids composition in 16 powdered ready to eat dishes from the market in Warsaw area in the year of 2001 has been analysed. We have found, that fat content in these products was from 5.2 to 24.1%. Saturated fatty acids were dominant in the fat derived of these products and also trans isomers unsaturated fatty acids, know from recent finding as having negative nutritional effect.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies