Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc wybranych kongenerow polichlorowanych bifenyli [PCB] w konserwach z tunczyka

Tytuł:
Zawartosc wybranych kongenerow polichlorowanych bifenyli [PCB] w konserwach z tunczyka
The contents of selected polychlorinated biphenyls congeners [PCB] in tinned tuna
Autorzy:
Ciereszko W
Tomza A.
Witczak A.
Tematy:
tunczyki
konserwy rybne
polichlorowane bifenyle
kongenery
toksycznosc
oznaczanie
metody ilosciowe
metody jakosciowe
rownowaznik toksycznosci
tuna fish
tinned fish
polychlorinated biphenyl
congener
toxicity
determination
quantitative method
qualitative method
toxic equivalent
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Streszczenie. W niniejszej pracy wyznaczono poziomy zawartości ogólnego PCB oraz najbardziej toksycznych kongenerów non-orto (PCB 77, PCB 126, PCB 169) i mono-orto (PCB 114, PCB 156, PCB 157) w wybranych importowanych konserwach z tuńczyka w sosie własnym. Ilościowe i jakościowe oznaczenie badanych związków wykonano metodą kapilarnej chromatografii gazowej, w aparacie GC MSD HP 6890/5973. W większości asortymentów stwierdzono zawartość kongeneru PCB 169. Obliczone równoważniki toksyczności (TEQ) dla badanych konserw wyniosły 10-200 pg-TEQ/kg m.m. Zawartość ogólnego PCB kształtowała się na poziomie 1,4-11,4 μg·kg-1 m.m.

In present work the levels of total PCB and the most toxic non-ortho ( PCB 77, PCB 126, PCB 169) and mono-ortho (PCB 114, PCB 156, PCB 157) congeners contents in selected imported tinned tuna in own sauce were investigated. The quantitative and qualitative determination of these compounds was made using capillary gas chromatography method (GC MSD HP 6890/5973). In most of assortments the contents of congener PCB 169 was detected. Calculated toxic equivalences (TEQs) for investigated tins resulted from 10 to 200 pg-TEQ/kg w.w. The contents of total PCB was noted at the level of 1.4-11.4 μg/kg w.w.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies