Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza sposobu zywienia kobiet i mezczyzn w zroznicowanych wiekowo okresach zycia - energia oraz skladniki podstawowe

Tytuł:
Analiza sposobu zywienia kobiet i mezczyzn w zroznicowanych wiekowo okresach zycia - energia oraz skladniki podstawowe
Analysis of nutritional habits of variously aged men and women - energy value and basic nutrients
Autorzy:
Boleslawska I.
Przyslawski J.
Tematy:
Wielkopolska
styl zycia
mezczyzni
spozycie zywnosci
plec
wiek czlowieka
sposob zywienia
kobiety
wartosc energetyczna
skladniki odzywcze
zywienie czlowieka
Wielkopolska region
life style
man
food consumption
sex
age
nutritional habit
woman
caloric value
nutritional component
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy były badania dotyczące porównania sposobu żywienia zróżnicowanej wiekowo populacji kobiet i mężczyzn z regionu Wielkopolski w aspekcie żywieniowych czynników ryzyka rozwoju niektórych chorób dietozależnych. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że sposób żywienia badanej grupy był nieprawidłowy. Poziom spożycia analizowanych składników odżywczych był niezależny od wieku badanych, natomiast różnice statystycznie istotne były związane z płcią i dotyczyły procentu energii z węglowodanów i sacharozy oraz białka w grupie badanych poniżej 39 roku życia. W przypadku gęstości żywieniowej statystycznie istotne różnice pomiędzy płciami dotyczyły białka - w młodszej grupie wiekowej węglowodanów i błonnika - w obu grupach wiekowych. W związku z powyższym konieczna wydaje się być dalsza interwencja żywieniowa we wszystkich grupach badanych osób niezależnie od płci czy wieku.

The aim of the investigation was to compare the nutritional habits of different age groups for both genders in Wielkopolska region. Analysis of food intake was in the context of the risk of diet-related diseases. The results revealed that nutritional habits of investigated group are incompatible with commonly recognized DFRs. Difference between percentage of energy coming from carbohydrates, saccharose and protein was observed between males and females below 39. Other differences encompass nutritional density of protein for males and females aged less than 40 and general incompatibility in quantities of carbohydrates and fibre in male and female diet, regardless of age. Accordingly with the results presented above, the interference into nutritional habits of wielkopolska in considered necessary and regardless of age and gender.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies