Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza skladu kwasow tluszczowych wybranych margaryn

Badane margaryny odznaczały się zróżnicowaną zawartością kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Determinowany zawartością kwasów nasyconych poziom kwasów, którym przypisuje się właściwości hiperlipemizujące i proagregacyjne był różny dla różnych margaryn. Dotyczyło to także zawartości kwasów o właściwościach hipolipemizujących (NNKT).

Fatty acids content of some hydrogenated or transesterificated plant oils available in the Polish market was evaluated. The study has shown that the levels of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the analysed margarines were different. The hyperlipemic and hypolipemic (unsaturated) fatty acids content was also different. The experiment has revealed that the nutritional value of the test margarines depends on the process and on the type of plant oils used as the material.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies