Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wplywu sposobu nawozenia na zawartosc azotu w lisciach jabloni

Tytuł:
Ocena wplywu sposobu nawozenia na zawartosc azotu w lisciach jabloni
The estimation of the influence of the way of fertilization on the content of nitrogen in the leaves of apple trees
Autorzy:
Treder W
Olszewski T
Tematy:
jablonie
metody nawozenia
liscie
nawozenie
drzewa owocowe
fertygacja
zawartosc azotu
apple tree
fertigation
fertilization
fertilization method
fruit tree
leaf
nitrogen content
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the experiment was to estimate the influence of the way of fertilization on the content of nitrogen in the leaves of apple trees. The experiments were conducted in the Experimental Orchard located in Dąbrowice on apple cultivars Gala and Jonagold grafted on rootstock M9, during a period of seven years (1993–1999). Two kinds of fertilizers were used, one with nitrogen only the other one was a complete fertilizer containing all macronutrients. The results of the experiment showed a significantly higher content of nitrogen in the leaves of the cultivar Gala. The nitrogen content in the leaves ‘Jonagold’ and ‘Gala’ was influenced mainly by the age and level of yield of trees and meteorological conditions.

Celem badań była ocena wpływu sposobu nawożenia na zawartość azotu w liściach jabłoni. Doświadczenie prowadzono w latach 1993-1999 w SZD w Dąbrowice. Jednoroczne okulanty jabłoni odmian Jonagold i Gala szczepione na podkładce M9 posadzono wiosną 1993 r. w rozstawie 3,5×1,25 m, (2286 drzew na ha). W doświadczeniu zastosowano dwa sposoby nawożenia: posypowy oraz fertygację przy użyciu dwu rodzajów nawozów: azotowego i wieloskładnikowego. Analiza wyników wykazała zmienną w latach zawartości azotu w liściach obydwu badanych odmian jabłoni. Rodzaj nawożenie ani sposób jego stosowania nie miał istotnego wpływu na średnią z lat badań zawartość azotu w liściach jabłoni. Zawartość ta uzależniona była przede wszystkim od wysokości plonu i wieku roślin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies