Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc manganu,miedzi,cynku i zelaza w jadalnych bulwach,korzeniach i klaczach,owocach i nasionach warzyw na terenie woj.gdanskiego i elblaskiego

Metodą absorpcyjnej spektrofotometrii atomowej (ASA) oznaczano zawartość manganu, miedzi, cynku i żelaza w 260 próbkach części jadalnych 35 gatunków i odmian warzyw zebranych lub zakupionych na terenie woj. gdańskiego i elbląskiego w latach 1988 - 1989.

Manganese, cooper, zinc and iron content of edible tubers, roots, root-stocks, fruits, and seeds of vegetables cultivated and available in the period of 1988-1989 at the market in the Province of Gdańsk and Elbląg (northern region of Poland), was determined by atomic absorption spectrometry after fry ashing at 420°C and dissolving in 1 N nitric acid. Results obtained seeds to be typical of the products under investigation. Nevertheless, some results differed somewhat from those reported by other authors with reference to the similar products originating from the central and southern region of the country.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies