Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka florystyczna pastwiska w Sudeckim Rolniczym Zakladzie Doswiadczalnym - Radomierz k.Jeleniej Gory

Tytuł:
Charakterystyka florystyczna pastwiska w Sudeckim Rolniczym Zakladzie Doswiadczalnym - Radomierz k.Jeleniej Gory
Autorzy:
Gawecki J
Wolski K.
Tematy:
pastwiska
run pastwiskowa
zbiorowiska roslinne
sklad gatunkowy
rolnicze zaklady doswiadczalne
RZD Radomierz
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1994-1996 określono skład florystyczny pastwiska w SRZD Radomierz. Na podstawie 128 zdjęć fitosocjologicznych zakwalifikowano zbiorowiska roślinne do rzędu rajgrasu wyniosłego. Wśród traw dominującymi gatunkami były kostrzewa czerwona i mietlica pospolita, które zajmowały ok. 70% powierzchni pastwisk. Głównym czynnikiem wpływającym na występowanie traw wartościowych w runi pastwiskowej jest miąższość profilu glebowego oraz wystawa. Wzrastająca głębokość poziomu darniowego i próchnicznego zwiększa udział traw wartościowych.

Botanical composition of the pasture at AESS Radomierz was determined in 1994-1996. On the basis of 128 phytosociological analyses the plant associations were classified into order of oatgrass. Among the grasses the dominating species were red fescue and colonial bentgrass which occupied ca. 70% pasture area. The main factors that determine the abundance of valuable grass species in the sward are soil profile thickness and exposition. Increasing depth of turf and humus soil levels extends the share of valuable grasses in the sward.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies