Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wystepowanie u ryb baltyckich pasozytow, bakterii, wirusow i grzybow patogennych dla ludzi i ryb

Tytuł:
Wystepowanie u ryb baltyckich pasozytow, bakterii, wirusow i grzybow patogennych dla ludzi i ryb
Autorzy:
Myjak P
Szostakowska B.
Pietkiewicz H.
Potajallo U.
Dabrowski J.
Grawinski E.
Tematy:
pasozyty zwierzat
Baltyk
grzyby
wirusy
ryby morskie
bakterie
patogennosc
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Parasitological examinations comprised above 20000 fish which were searched for parasitic nematoda of Anisakidae. It was evidenced that herrings were infected with anisakid larvae in 8%, cods and flatfish in 4% and the eelpouts in as many as in 52%. The species that prevails in these fish were: Anisakis simplex, Contracaecum osculatum C, Hysterothylacium auctum and Pseudoterranova decipiens, respectively. In direction of the bacteria pathogenic to man 765 fish were examined; in 38% there were found pathogenic strains such as coagulaso-positive staphylococci, even Salmonella and Shigella. Besides there were cultivated 109 strains of bacteria pathogenic to fish belonging to the genera: Aeromonas, Pseudomonas, Acinetobacter and Moraxella. Virological evaluation comprised 527 fish, in that number Enteroviruses (Coxsackie, ECHO) were identified in 31 % fish and viral agent, likely to be pathogenic to fish in 8% specimens. Not a one case of infection with Ichthyophonus hoferi fungus in the herrings hitherto examined was noted.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies