Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of surface amino acids on the growth of Peltaster fructicola - fungus associated with sooty blotch complex

Tytuł:
Effect of surface amino acids on the growth of Peltaster fructicola - fungus associated with sooty blotch complex
Wplyw powierzchniowych aminokwasow na wzrost Peltaster fructicola - grzyba zwiazanego z kompleksem brudnej plamistosci
Autorzy:
Wrona B
Gleason M.
Tematy:
plant protection
surface amino acid
amino acid
growth
Peltaster fructicola
fungi
fungi association
sooty blotch
sugar
apple skin
conidial germination
germ tube
pathogen
apple fruit
Golden Delicious cultivar
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies undertaken in 2002–2004 on ‘Golden Delicious’ apple fruits showed the presence of amino acids on the surface of their skin. Amount of total free amino acids ranged from 2.5 to 3.0 mg/L. In in vitro bioassays it was found that amino acids as a basic source of nitrogen did not activate germination of conidia of Peltaster fructicola (Johnson). However amino acids stimulated elongation of germ tubes and early hyphal growth. It was confirmed that fruit washings also contained sugars that stimulated both conidial germination and germ tube elongation. We proved also that different carbon to nitrogen proportions significantly affected P. fructicola growth. Proportions of C:N were evaluated according to newly introduced amino acid sugar index (ASI).

Badania przeprowadzone na owocach odmiany ‘Golden Delicious’ wykazały na powierzchni skórki jabłek obecność aminokwasów. Koncentracja tych wolnych aminokwasów wahała się od 2.5 do 3.0 mg/L. Doświadczenia prowadzone w warunkach in vitro, udowodniły, że aminokwasy jako podstawowe źródło azotu nie aktywowały kiełkowania zarodników konidialnych Peltaster fructicola. Obecność aminokwasów stymulowała natomiast wydłużanie się strzępek rostkowych i początkowy wzrost strzępki. Badania potwierdziły również, że przesącz owoców odmiany ‘Golden Delicious’ zawierał także cukry, które stymulowały zarówno kiełkowanie konidiów jak i wydłużanie strzępki rostkowej grzyba. Udowodniono także, że zmienne proporcje źródła węgla (cukry) do azotu (aminokwasy) znacząco oddziaływały na wzrost P. fructicola. Proporcje węglado azotu wyliczono wg nowo wprowadzonego wskaźnika aminokwasowo-cukrowego (ASI).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies