Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

GC and GC-MS analyses of volatile components from some forage plants

Tytuł:
GC and GC-MS analyses of volatile components from some forage plants
Analiza GC i GC-MS lotnych składników niektórych roślin paszowych
Autorzy:
Tava A
Tematy:
analiza chemiczna
tomka
skladniki lotne
analiza chromatograficzna
kostrzewa trzcinowa
Anthoxanthum odoratum
rosliny pastewne
Medicago sativa
lucerna siewna
Festuca arundinacea
stokrotka pospolita
Bellis perennis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było porównanie lotnych składników olejkowych czterech roślin używanych w żywieniu zwierząt: kostrzewy wysokiej (Festuca arundinacea Schreb.), lucerny siewnej (Medicago sativa L.), Anthoxanthum odoratum L. i stokrotki pospolitej (Bellis perennis L.). Olejki z wymienionych roślin ekstrahowano, a następnie analizowano metodami GC i GC/MS. Większość związków zidentyfikowanych w niniejszych badaniach była opisana poprzednio. Wyizolowane lotne składniki olejkowe mogą być rozpatrywane zarówno jako związki biologicznie aktywne, a także jako środki wabiące, odrażające lub toksyczne w relacji roślina – zwierzę.

In order to study possible relationship between volatile constituents of forage plants and animal perceptions, four herbaceous species have been considered and investigated for their essential oil content. Volatiles from tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.), alfalfa (Medicago sativa L.), sweet vernalgrass (Anthoxanthum odoratum L.) and the common daisy (Bellis perennis L.) have been extracted and analyzed by GC and GC/MS. A great number of the compounds identified in this study has been previously described as components of other plant aromas. The essential oil constituents can be considered as biologically active compounds, as they can represent attractant, repulsive or toxic factors in plant-animal interaction.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies