Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of environmental conditions on the development of disease symptoms caused by Puccinia recondita on winter wheat seedlings

Tytuł:
Effect of environmental conditions on the development of disease symptoms caused by Puccinia recondita on winter wheat seedlings
Wplyw warunkow srodowiskowych na rozwoj objawow chorobowych wywolanych porazeniem pszenicy ozimej przez Puccinia recondita
Autorzy:
Wojtowicz A
Tematy:
leaf wetness
plant disease
temperature
wheat
plant protection
development
seedling
disease symptom
Puccinia recondita
winter wheat
environment condition
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the study was to determine the effect of leaf wetness period and air temperature on development of disease symptoms caused by Puccinia recondita on winter wheat. The experiments were carried out in growth chamber at the Institute of Plant Protection in Poznan. Seedlings of a susceptible winter wheat cultivar Mikon, were artificially inoculated with urediniospores of P. recondita and incubated in temperature of 15 and 20°C. The period of duration of leaf wetness varied from 2 to 14 hours. Disease symptoms on seedlings at 20°C appeared 7 days after inoculation. Reduction of temperature to 15°C resulted in the elongation of latency period to 8 days. The relationship between leaf wetness period and disease symptoms severity was also observed. The gratest number of urediniospores in both tested temperatures were observed on plants exposed to 14 hours of leaf wetness. In temperature of 20°C 4 hours of wetness duration was enough to guarantee infection and the appearance of P. recondita pustules, whereas in 15°C at least 10 hours of wet period was needed to cause disease symptoms development. The experimental results were used to produce two equations describing relation between leaf wetness and symptoms development in tested temperatures.

Celem pracy było określenie wpływu długości okresu zwilżenia liści i temperatury otoczenia na rozwój objawów chorobowych wywołanych przez grzyb Puccinia recondita f. sp. tritici na pszenicy ozimej. Eksperymenty prowadzono w komorze klimatycznej na terenie Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Siewki podatnej odmiany pszenicy ozimej Mikon były sztucznie zakażane zarodnikami grzyba Puccinia recondita f. sp. tritici i inkubowane w temperaturze 15 i 20°C. Okres zwilżenia liści wynosił 2-14 godzin. W temperaturze 20°C pierwsze objawy chorobowe, wywołane porażeniem roślin przez Puccinia recondita f. sp. tritici, stwierdzono po 7 dniach od daty przeprowadzenia sztucznej inokulacji. Obniżenie temperatury do 15°C spowodowało wydłużenie okresu latentnego do 8 dni. Zaobserwowano ponadto związek pomiędzy długością okresu zwilżenia liści, po przeprowadzonej inokulacji, a nasileniem występowania objawów chorobowych. Najwięcej urediniów w obu analizowanych temperaturach zaobserwowano na roślinach poddanych czternastogodzinnemu okresowi zwilżenia liści. Minimalny okres zwilżenia liści warunkujący wystąpienie objawów chorobowych był zależny od temperatury. W temperaturze 20°C, czterogodzinne zwilżenie liści gwarantowało skuteczną infekcję, warunkującą wystąpienie, po okresie inkubacji, objawów chorobowych. Natomiast w 15°C objawy chorobowe odnotowano na roślinach utrzymywanych w stanie zwilżenia przynajmniej przez dziesięć godzin. Na podstawie uzyskanych wyników opracowano dwa równania opisujące zależność pomiędzy długością okresu zwilżenia liści i nasileniem objawów chorobowych w analizowanych temperaturach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies