Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wrazliwosc gronkowcow na naturalne i syntetyczne chelatory zelaza

Tytuł:
Wrazliwosc gronkowcow na naturalne i syntetyczne chelatory zelaza
Autorzy:
Lisiecki P.
Wysocki P.
Mikucki J.
Tematy:
chelatory naturalne
wrazliwosc na chelator
chelatory syntetyczne
gronkowce
Staphylococcus
szczepy bakteryjne
chelatory zelaza
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oznaczono wrażliwość 237 szczepów rodzaju Staphylococcus na naturalne i syntetyczne chelatory Fe3+. Poszukiwano związków między wrażliwością na chelator i przynależnością gatunkową szczepu oraz jego pochodzeniem.

A total of 237 strains of staphylococci belonging to 27 species were tested for susceptibility to natural and synthetic iron - chelators. Coagulase - negative staphylococci were much more susceptible than coagulase - positive ones: 82 out of 148 coagulase - negative strains were susceptible to desferrioxamine B, rhodotorulic acid and ovotransferrin and 7 out of 89 coagulase - positive strains. A correlation between the susceptibility to iron - chelators species affiliation and the origin of strain was not found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies