Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka niektorych wlasciwosci chemicznych gleb oraz ich zdolnosci buforowych i przydatnosci rolniczej

Tytuł:
Charakterystyka niektorych wlasciwosci chemicznych gleb oraz ich zdolnosci buforowych i przydatnosci rolniczej
Autorzy:
Sklodowski P
Tematy:
wlasciwosci chemiczne
gleby rdzawe
przydatnosc rolnicza
wlasciwosci buforowe
Komplet R
melioracje rolne
nawozy organiczno-mineralne
nawozenie
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ponad 29% gleb Polski użytkowanych rolniczo to gleby rdzawe. Właściwie są to gleby słabe wytworzone najczęściej z piasków. Charakteryzują się niską pojemnością wodną, bardzo dużą przepuszczalnością, wysoką kwasowością, niską pojemnością sorpcyjną i niską buforowością. Generalnie zdolności produkcyjne gleb rdzwych są bardzo ograniczone. Jedną z możliwości poprawy ich właściwości jest agromelioracja tych gleb za pomocą nawozów organiczno-mineralnych wytworzonych z węgla brunatnego i ich systematyczne nawożenie.

Over 29% of soils in Poland, utilized as agricultural fields are Leptic Podzols. They are mostly the soils formed from weakly loamy sands on loose sands, which are characterized by low water capacity and very high permeability, high acidity, low sorption and buffer capacity. Generally, productive capabilities of Lepuc Podzols are very limited. One of the way is agromelioration of these soils, for instance, the application of organo-mineral fertilizers produced from brown coal in order to permanently increase the fertility of such soils.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies