Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of transportation and environmental change on the levels of glucocorticoids, electrolytes and osmolarity of the blood of carp [Cyprinus carpio L.]

Tytuł:
Impact of transportation and environmental change on the levels of glucocorticoids, electrolytes and osmolarity of the blood of carp [Cyprinus carpio L.]
Wplyw transportu i zmiany srodowiska na poziom glikokortykoidow, elektrolitow i osmolarnosc krwi karpia [Cyprinus carpio L.]
Autorzy:
Friedrich M.
Tematy:
elektrolity
glikokortykoidy
krew
Cyprinus carpio
zmiany srodowiska
karp
transport zwierzat
ichtiologia
ryby
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present studies revealed that the transportation and the associated change of environment, causing statistically significant cortisol level rise, led to the increase of sodium- and chloride-ion levels and osmolarity; as well as to the fall of potassium-ion concentration in the blood of carp. Despite the persistence of the high level of cortisol in the blood of carp, throughout the whole 7-day-long monitored period, the levels of Na+, Cl-, and the blood osmolarity came back to normal. The exception were potassium ions, whose concentration on the 7th day after the transfer were still statistically lower than the initial values.

Doświadczenie przeprowadzono na klinicznie zdrowych karpiach, w wieku +1, o masie ciała 610 ±70 g, pochodzących z hodowli w kanale wody pochłodniczej elektrowni Dolna Odra. Celem pracy było określenie wpływu transportu i uwalnianego pod jego wpływem kortyzolu na poziom elektrolitów i osmolarność krwi karpia oraz ocena czasu jaki musi upłynąć od przewozu ryb i zmiany środowiska, do powrotu analizowanych składników do stanu wyjściowego. Stwierdzono, że transport i zmiana środowiska, w wyniku których wystąpił statystycznie istotny wzrost poziomu kortyzolu, spowodowały wzrost stężenia jonów sodu i jonów chlorkowych oraz spadek stężenia jonów potasu we krwi karpi. Pomimo utrzymywania się wysokiego poziomu kortyzolu we krwi karpi przez cały analizowany okres, poziomy sodu, jonów chlorkowych i osmolarność krwi ulegały w tym czasie normalizacji. Wyjątek stanowiły jony potasu, którego stężenie w 7. dniu od transportu, ciągle jeszcze było statystycznie niższe od wartości podstawowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies