Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of increasing nitrogen doses and harvest terms on the quantitative and qualitative parameters of sweet basil [Ocimum basilicum L.]. Part II

Tytuł:
Effect of increasing nitrogen doses and harvest terms on the quantitative and qualitative parameters of sweet basil [Ocimum basilicum L.]. Part II
Autorzy:
Golcz A
Markiewicz B.
Tematy:
sweet basil
nitrogen dose
Ocimum basilicum
harvest time
quality parameter
plant nutrition
quantitative parameter
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It was demonstrated that the content of essential oil in sweet basil depends on the level of nitrogen nutrition and on the term of herb harvest. The greatest content of the essential oil was found in herb harvested at the beginning of blooming using 0.9 g N/plant (0.6 g N pre-vegetation + 0.3 g N after the first harvest). After the fertilization levels: 0.9 g N and 1.2 g N/plant, the leaves of basil cv. Wala were characterized by the most desired aromatic discriminants: basil-like, sharp, spicy and herb-like.

Wykazano, że zawartość olejku eterycznego w zielu bazylii wonnej zależy od poziomu nawożenia azotem i terminu zbioru ziela. Najwyższą zawartość olejku oznaczono w zielu zebranym na początku kwitnienia stosując 0,9 g N/roślinę (0,6 g N przedwegetacyjnie + 0,3 g N po pierwszym zbiorze). Przy zastosowaniu poziomów nawożenia 0,9 g N oraz 1,2 g N/roślinę liście bazylii odm. Wala charakteryzowały się najbardziej pożądanymi wyróżnikami zapachowymi: bazyliowy, ostry, przyprawowy i ziołowy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies