Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane kierunki rozwoju dodatkow do zywnosci

Nowoczesna biotechnologia umożliwia produkcję nowych dodatków do żywności dzięki wykorzystaniu enzymów, drobnoustrojów, ale też w wyniku modyfikacji wytwarzania wielu związków przez mikroorganizmy i rośliny wyższe. W artykule przedstawiono stosowane obecnie preparaty pektynolityczne i hydrokoloidy oraz ich pochodzenie i właściwości. Przedstawiono też nowe źródła dodatków, którymi są jadalne i niejadalne części niektórych roślin, a także rośliny niejadalne. Korzystny wpływ kontrolowanej diety na zdrowie człowieka stał się podstawą do powstania grupy produktów nazwanych żywnością funkcjonalną. Jednak ta dziedzina pełna jest jeszcze wątpliwości co do prozdrowotności niektórych substancji.

The modern biotechnology makes possible the production of new additives to the food by using of enzymes and microbes and also by performing modification of many substances by microbes and superior plants. In the paper there are presented the pectinolytic preparations and hydrocolloids that are currently used in food production. There are presented new sources of additives: eatable and uneatable parts of some plants and plants uneatable by human being. The profitable influence of the controlled diet on the human health became the base for coming to being the group of products named functional food. Nevertheless this domain is still full of the doubts relative to prosanitarity of some substances.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies