Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemical composition and biological activity of oat seeds new lines in relation to agro-environmental factors in 1997-1999

Tytuł:
Chemical composition and biological activity of oat seeds new lines in relation to agro-environmental factors in 1997-1999
Skład chemiczny i aktywności biologiczne ziarna owsa nowych rodów w odniesieniu do warunków glebowo-klimatycznych w latach 1997-1999
Autorzy:
Warchalewski J R
Dolinska R.
Zabielski J.
Klockiewicz-Kaminska E.
Tematy:
biological activity
environmental factor
dietary fibre
human nutrition
protein
cereal
chemical composition
new line
oat
nutritional value
seed
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Four spring oat seeds new lines harvested between 1997 to 1999 years were characterized by basic chemical composition and biological activities in relation to agroenvironmental factors such as fertilisation, precipitation and air temperature. Ash content, fat and reducing sugars as well as the level of extractable proteins, amylolytic and inhibitory activities tested against bovine pancreas trypsin and a-amylases of mammalian and insect origin were strongly affected by agro-environmental conditions which prevailed during the new oat lines growth. In three consecutive years of grain harvest the moisture and crude protein were also affected, however less by agro-environmental condition. The oat line CHD 1296 (registered as Hetman variety in 1999) showed quite stabile and high crude protein content over 13%, irrespective of different agro-environmental conditions during three consecutive years of growth.

Ziarno owsa czterech nowych rodów, zebrane w latach 1997-1999 scharakteryzowano pod względem podstawowego składu chemicznego i aktywności biologicznych w odniesieniu do warunków glebowo-klimatycznych, takich jak nawożenie, opady atmosferyczne i średnie miesięczne temperatury. Zawartość popiołu, tłuszczu, cukrów redukujących, ilość białek wyekstrahowanych, aktywność amylolityczna oraz inhibitorowa wobec trypsyny wołowej, jak też a-amylaz ssaków i owadów ulegała zmianom pod wpływem zmiennych warunków glebowo-klimatycznych panujących w różnych latach zbiorów. Wilgotność ziarna i zawartość białka ogólnego w badanych rodach owsa podlegała mniejszej zmienności pod wpływem warunków glebowo-klimatycznych. Ród owsa CHD 1296 (zarejestrowany w 1999 roku jako odmiana ‘Hetman’) odznaczał się stabilną i wysoką zawartością białka, powyżej 13%, niezależnie od różnych warunków glebowo-klimatycznych panujących w trzech kolejnych latach zbiorów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies