Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phenolic compounds from Aruncus sylvester Kost.

Metodą dwukierunkowej chromatografii cienkowarstwowej (2D-TLC) oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) analizowano zespół fenolokwasów z liści i kwiatostanów, sylwester. Ogólnie zidentyfikowano trzynaście fenolokwasów. Dominującymi kwasami w badanych surowcach były: kawowy, galusowy, protokatechowy, p-ydroksybenzoesowy, p-kumarowy i ferulowy. Zawartość poszczególnych związków w badanych frakcjach była zróżnicowana i wynosiła w liściach od 0,17 (ug/g do 36,6 ug/g, a w kwiatostanach od 0,005 ug/g do 25,01 ug/g. Z frakcji octanowej kwiatostanów przy pomocy chromatografii preparatywnej otrzymano dwa chromatograficznie jednorodne związki flawonoidowe, które na podstawie chromatografii i analizy spektralnej UV zidentyfikowano jako astragalinę i izokwercytrynę.

Phenolic acids from leaves and inflorescences from A. sylvester were analysed by means of 2D-TLC and RP-HPLC methods. The thirteen acids were identified. The following phenolic acids predominated in all the examined material: caffeic, gallic, protocatechuic, ferulic, p-coumaric, p-hydroxybenzoic. The contents of 5 major phenolic acids was described. It is fairly diversified in cases of different compounds ranging from 0.17 ug/g up to 36.6 ug/g in the leaves and from 0.005 ug/g to 25.01 ug/g in the inflorescences. From the ethyl acetetes fraction of the inflorescences two chromatographically homogenous compounds were isolated. By means of cochromatography with standards and spectral UV analysis these compounds were identified as astragalin and isoquercitrin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies