Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The chemical composition of muscles and sensory traits of meat in broiler chickens fed herbs substituted for antibiotic growth promoter

Tytuł:
The chemical composition of muscles and sensory traits of meat in broiler chickens fed herbs substituted for antibiotic growth promoter
Sklad chemiczny miesni i walory sensoryczne miesa brojlerow otrzymujacych ziola zamiast antybiotykowego stymulatora wzrostu
Autorzy:
Pisarski R K
Szkucik K.
Zieba M.
Tematy:
plant use
muscle composition
broiler chicken
growth promoter
medicinal plant
chemical composition
plant cultivation
meat quality
Lublin city
animal nutrition
feed
dried herb
antibiotic growth promoter
herb
conference
chicken
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of dried herbs (2%) substituted for antibiotic growth promoter (AGP) in compound feeds for broiler chickens was investigated. Nettle, pansy, lemon balm, lime tree and mint, compared to the control birds given AGP, did not affect broilers body weight significantly whilst hop cone depressed weight gain remarkably. None of examined herbs decreased the content of crude protein (CP) in a breast muscle, whereas CP in leg muscle was adversely influenced by hop cone supplement. The herbs, compared to AGP, decreased the content of ether extract (EE) in breast muscle and had no effect on EE level in leg muscles. With respect to leg muscle, the only exception was hop cone. Examined herbs had an adverse effect on meat sensory traits: odour intensity and desirability as well as palatability.

Badano możliwość zastąpienia antybiotykowego stymulatora wzrostu w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów 7% dodatkiem ziół. W porównaniu z grupą, w której stosowano antybiotyk, pokrzywa, bratek, melisa, lipa i mięta pieprzowa nie spowodowały istotnych zmian masy ciała brojlerów, podczas gdy szyszki chmielu istotnie zmniejszyły masę ciała kurcząt. Żadne z badanych ziół stosowanych zamiast antybiotykowego stymula­tora wzrostu nie zmniejszyło zawartości białka ogólnego w mięśniu piersiowym brojlerów, podczas gdy w mięśniach nóg brojlerów otrzymujących dodatek chmielu zawartość białka była istotnie mniejsza. Zioła bardzo zmniejszyły zawartość tłuszczu w mięśniu piersiow­ym, nie miały natomiast wpływu na ilość tłuszczu w mięśniach nóg. Jedynym zielem, które zwiększyło ilość tłuszczu w mięśniach nóg, był chmiel. Badane zioła wywarły niepożądany wpływ na walory sensoryczne mięsa brojlerów: pogorszyły intensywność i pożądalność zapachu oraz smakowitość mięsa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies