Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie mozliwosci obliczania przewidywanej wartosci oporu filtracji w procesie ultrafiltracji mleka w aparacie plytowym

Tytuł:
Badanie mozliwosci obliczania przewidywanej wartosci oporu filtracji w procesie ultrafiltracji mleka w aparacie plytowym
Autorzy:
Raczko W
Wituszynska B.
Raczko R.
Tematy:
ultrafiltracja
parametry hydrodynamiczne
procesy jednostkowe
maszyny i urzadzenia produkcyjne
obliczenia matematyczne
mleczarstwo
mleko
algorytmy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań i interpretację ich wyników, które pozwoliły na opracowanie algorytmu pozwalającego na obliczanie przewidywanych wartości chwilowego strumienia przesączu na podstawie znanych parametrów prowadzenia procesu. Badania były prowadzone dla opatentowanego przemysłowego modułu płytowego opracowanego w Instytucie Maszyn Spożywczych w Warszawie. Przy interpretacji wyników przyjąto zasadą, że proces ultrafiltracji serwatki można opisać równaniami stosowanymi dla klasycznej filtracji z powstawaniem osadu.

Tests results and their interpretation that enabled for developing of an algorythm for the prediction of transitory permeat stream based on the known parameters of the process. The tests have been conducted for a patented industrial module developed at the Institute of Food Processing Machinery Warsaw. It has been assumed that the ultrafiltration process can be described by the equations applied for classic filtration with deposits produced.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies