Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja jakości żywności

Artykuł wskazuje, jak kształtowana jest jakość żywności na poszczególnych etapach drogi, od rolnictwa przez przetwórstwo i proces kulinarny do talerza konsumenta. Zaproponowano własny oryginalny model optymalizacji jakości, tak w całym procesie kulinarnym,jak i w jego najważniejszym (krytycznym) etapie. Elementami tego modelu optymalizacji jakości są: wartość odżywcza, jakość organoleptyczna oraz poziom skażeń i zanieczyszczeń. Omówiony jest również wpływ ustawodawstwa żywnościowego i aktualnych poglądów żywieniowców na jakość.

The article shows how each phase of food chain (agriculture, food processing, culinary preparation) affects food quality and presents an original model for optimization of dish quality in whole culinary process and in the critical stage of this process. Nutritional value sensory quality and safety (contaminants) are the elements to be optimized in this model. The effect of food legislation and nutritional knowledge or perception of food quality are being discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies