Tytuł pozycji:
Current situation of the Slovak agri-food industry in the process of European integration
Despite the vast natural ressources in terms of area, agriculture has not been able to exploit its potential to its full extent, in spite of huge efforts and — in most countries — succesful developments, restructuring of agriculture and the food industries is still far from being finished- There is need to persuade more market elements into the agri-food proccessors. The key priorities of the Slovak agri-food sector have to be: market and trade policy, structure of agricultural enterprises, know-how and overtaking the experiences, monitoring, evalution and program control of modernisation and inovation, education of managers and economists.
Od początku 1990 roku rolnictwo w CEECs podlegało znaczącym zmianom. Mimo olbrzymich zasobów naturalnych rolnictwo samo w sobie nie jest zdolne do właściwego ich wykorzystania. Wbrew olbrzymim staraniom i — w wielu krajach — osiągnięciu znaczących sukcesów, restrukturyzacja rolnictwa i przemysłu przetwórczego jest wciąż daleka od zakończenia. Do kluczowych priorytetów w słowackim sektorze rolno-przetwórczym należą: rynek i polityka handlowa, struktura przedsiębiorstw rolniczych, Know-how i przejęcie doświadczeń innych, monitoring, ocena i kontrola modernizacji i innowacji, edukacja menedżerów i ekonomistów. Należy wprowadzić wiele elementów rynkowych do przetwórstwa rolno-spożywczego. Przedsiębiorcy rolni nie mogą być uzależnieni od budżetu krajowego, który jest w Słowacji permanentnie deficytowy. Powinni bazować na własnych zasobach, zdolnościach i umiejętnościach, które ich mogą wprowadzić na krajowy i międzynarodowy rynek.