Tytuł pozycji:
Autentycznosc win. Kontrola autentycznosci win metodami spektrometrii masowej izotopow stabilnych [IRMS]
Wine in the product of full natural origin. It has defined chemical composition. It has also the stable isotope composition 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. They create some unrepeatable code specific forgiven. From 80's the isotope methods were used for wine authenticity control. The aim is the recognising of falsifications of such data as: natural origin, composition, declared origin: brand, year of production, region of origin. Used isotope methods are accepted by European Union.
Wino jest produktem w pełni naturalnego pochodzenia, o określonym składzie chemicznym. Ma także kompozycje stabilnych izotopów tworzących je pierwiastków, np.: 13C/12C, 18O/16O, 2H/1H. Stanowią one pewien niepowtarzalny zapis, charakterystyczny dla danego wina. Od lat 80. zaczęto stosować w kontroli autentyczności win metody izotopowe. Celem jest rozpoznawanie fałszerstw takich danych jak: naturalne pochodzenie, skład, deklarowane pochodzenie - m. in. marka, producent, rok produkcji czy rejon pochodzenia. Stosowane metody izotopowe są zaakceptowane przez Unię Europejską.