Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc ftalidow w selerze korzeniowym

Badania obejmowały oznaczanie zawartości ftalidów, związków lotnych o charakterze biologicznie aktywnym, w selerze korzeniowym. Analizie poddano 18 odmian selera. Wskazano odmiany o najkorzystniejszym, pod tym względem, składzie chemicznym.

Phthalides of 18 varieties of celeriae were analyzed by GC/MS metod. The characteristic odor of celeriac is due to a series of phthalide derivatives. 6 phthalides were identified: 3-n-bytulphthalide, sedanenolide, cis-sedanolide, trans-sedanolide, cis-ligustilide and trans-ligustilide. The most important biological active compounds are 3-n-butylphthalide and sedanolide. They reveal antioxidative, anticancerogenic, hypotensive and hypocholesterolemic effect. The received results show that varieties of celery arc different as regards concentration of tested components. Variety which shows the highest ftalids concentration is cascade.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies