Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Growth of Stichococcus bacillaris Nageli in laboratory cultures differing in the size of the inoculum

Tytuł:
Growth of Stichococcus bacillaris Nageli in laboratory cultures differing in the size of the inoculum
Autorzy:
Rzeczycka M
Przytocka-Jusiak M.
Tematy:
autoinhibition
biomass
laboratory culture
green alga
inoculum size
Stichococcus bacillaris
growth
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The greatest increases in S. bacillaris biomass were obtained in aerated and non-aerated cultures where the introduced inoculum contained 60-130 or 60-160 mg DW L-1, respectively. The application of inocula exceeding 160 mg DW L-1 brought about a rapid inhibition of biomass increase and growth rate, and also extended the lag phase. The dilution of the medium restored the ability of exponential growth in the culture. It seems that in cultures inoculated with large inocula the reduced growth of S. bacillaris was induced by autoinhibition.

Największe przyrosty biomasy S. bacillaris uzyskano w hodowlach napowietrzanych i nienapowietrzanych, do których wprowadzono odpowiednio 60-130 i 60-160 mg DW L-1. Przy inoculum większym niż 160 mg DW L-1 następowało gwałtowne zmniejszenie przyrostu biomasy i tempa wzrostu, a także wydłużenie lag fazy. Rozcieńczenie kultury przywracało zdolność do wzrostu wykładniczego. Wydaje się, że przyczyną zahamowania wzrostu S. bacillaris w hodowlach szczepionych dużym inoculum mogła być autoinhibicja.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies