Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Amino acid composition of albumins and globulins isolated from ears of winter triticale cultivars

Tytuł:
Amino acid composition of albumins and globulins isolated from ears of winter triticale cultivars
Autorzy:
Sprawka I
Ciepiela A.P.
Sempruch C.
Chrzanowski G.
Sytykiewicz H.
Czerniewicz P.
Tematy:
chemical interaction
albumin
host plant
globulin
aphid
amino acid
winter triticale
triticale cultivar
composition
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Determination of soluble protein amino acid content isolated from bird cherry leaves during the spring development (April-May) was done using of ion-exchange chromatography. The fifteen amino acids were identified and determined. It was affirmed that valine was predominant among the all studied amino acids. Obtained results indicate that during spring maturing of bird cherry leaves increases the soluble protein concentration and total amino acid content of analysed protein fraction. It was shown the occurrence statistically significant seasonal changes in the content of ten amino acids: aspartic acid, glutamic acid, lysine, phenylalanine, leucine, isoleucine, tyrosine, methionine, threonine and serine.

Stosując chromatografię jonowymienną dokonano określenia składu aminokwasowego białka rozpuszczalnego, izolowanego z liści czeremchy zwyczajnej w okresie ich wiosennego rozwoju (kwiecień-maj). Zidentyfikowano i oznaczono zawartość piętnastu aminokwasów, wśród których dominującym była walina. Uzyskane wyniki wskazują, iż podczas wiosennego dojrzewania liści czeremchy ulega wzrostowi ilość białka rozpuszczalnego i suma aminokwasów w analizowanej frakcji białka. Ponadto wykazano występowanie istotnych statystycznie sezonowych zmian w zawartości dziesięciu aminokwasów: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, lizyny, fenyloalaniny, leucyny, izoleucyny, tyrozyny, metioniny, treoniny i seryny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies