Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polichlorowane bifenyle - toksykologia - ryzyko zdrowotne

Omówiono toksyczne działanie polichlorowanych bifenyli oraz ryzyko zdrowotne związane z narażeniem na te związki Ocena narażenia wymaga monitorowania stężeń PCB w żywności, głównie pochodzenia zwierzęcego.

Polychlorinated biphenyls (PCBs) were or are manufactured as comercial products. The chemical stability and lipophilicity of these compounds, and their resistance to degradation results in their persistence in the environment and bioacumulation in animal organisms by entering of various food chains. Food, especially of animal origin, is regarded as a major source of these chemicals for man. Acute toxicity of PCB is low. However, when absorbed in low doses over longer time periods they can cause changes leading in chloracne and other hypo-and hyperplastic responses, endocrine disorders, hepatotoxicity and porphyria, reproductive toxicity and carcinogenesis. Infants fed with breast milk are at greatest risk. The health risk assessment for environmental exposure to PCB was also discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies