Tytuł pozycji:
The survival of Salmonella spp. in relation to exposure to lactic acid and the storage time of turkey carcasses
The studies aimed at determining the influence of lactic acid on Salmonella spp. during storage of turkey carcasses’ samples for 2, 4 and 6 days. The initial average contamination of turkey carcasses’ elements with Salmonella spp. was 2.4 · 10³ bacteria. Following the immersion in water in average 4.3 · 10² Salmonella spp. cfu was recovered and that number was assumed as the inoculum. The number of Salmonella spp. decreases during storage of turkey carcasses’ samples in the refrigerator at 4℃. Compared to elements of carcasses immersed in sterile water the largest reduction, by two logarithmic cycles was recorded after 2 days of storage of samples treated with 1% lactic acid. In case of the other variants of the experiment when 1% solution of lactic acid was applied S. Enteritidis grew in numbers within the same logarithmic range. Compared to the samples immersed in sterile water, 2% lactic acid caused reduction in the number of Salmonella spp. on elements of poultry carcasses by one logarithmic cycle both immediately after contamination and after 2 and 6 days of storage; unfortunately after 4 days of storage S. Enteritidis grew in numbers that were within the same logarithmic range. During storage of the turkey samples tested at 4℃ for 2, 4 and 6 days, the numbers of Salmonella spp. decreased. That decrease compared to samples immersed in sterile water was the largest after 2 days of storage after application of 1% lactic acid.
Celem badań było określenie wpływu kwasu mlekowego na pałeczki Salmonella podczas przechowywania próbek tuszek indyczych przez 2, 4 i 6 dni. Średnie wyjściowe zanieczyszczenie bakteriami elementów tuszek wynosiło 2.4 · 10³. Po zanurzeniu w wodzie izolowano średnio 4.3 · 10² pałeczek Salmonella – liczbę tę przyjęto za inoculum. Zmniejszała się ona podczas przechowywania próbek w lodówce w temperaturze 4℃. Największy spadek o dwa cykle logarytmiczne, względem elementów tuszek zanurzonych w jałowej wodzie, odnotowano po 2 dniach przechowywania próbek potraktowanych 1% kwasem mlekowym. W pozostałych wariantach doświadczenia po zastosowaniu 1% roztworu kwasu mlekowego liczba S. Enteritidis rosła w liczbach mieszczących się w tym samym przedziale logarytmicznym. W porównaniu z próbkami zanurzonymi w jałowej wodzie 2% kwas mlekowy powodował redukcję pałeczek Salmonella na elementach tuszek drobiowych o jeden cykl logarytmiczny zarówno bezpośrednio po kontaminacji, jak i po 2 i 6 dniach składowania. Niestety po 4 dniach przechowywania liczba S. Enteritidis rosła w liczbach mieszczących się w tym samym przedziale logarytmicznym. W trakcie przechowywania badanych próbek indyczych w temperaturze 4℃ przez 2, 4 i 6 dni zmniejszyła się liczba pałeczek Salmonella. Spadek ten, w porównaniu z próbkami zanurzonymi w jałowej wodzie, był największy po 2 dniach składowania, po zastosowaniu 1% kwasu mlekowego.