Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Susceptibility of some vegetable species to feeding of Cepaea hortensis [Muller] and Arion rufus [Linnaeus]

Tytuł:
Susceptibility of some vegetable species to feeding of Cepaea hortensis [Muller] and Arion rufus [Linnaeus]
Podatnosc niektorych gatunkow warzyw na zerowanie Cepaea hortensis [Muller] i Arion rufus [Linnaeus]
Autorzy:
Kozlowski J
Zielinska M.
Pawlowska A.
Kozlowska M.
Tematy:
susceptibility
plant species
vegetable
feeding
Cepaea hortensis
Arion rufus
snail
slug
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Powdery mildew caused by Blumeria graminis f. sp. hordei is one of the most important diseases of barley in Poland. B. graminis is a genetically diverse pathogen with different special forms and races. The aim of the two-years’ experiment was to assess of B. gramins f. sp. hordei virulence frequency and powdery mildew occurrence on four winter barley cultivars. Virulence frequency of the pathogen depended on place and term of exposition. The occurrence of powdery mildew on four winter barley cultivars depended on virulence frequency of the pathogen and weather conditions.

Mączniak prawdziwy (B. graminis f.sp. hordei) jest jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych występujących na jęczmieniu ozimym w Polsce. Patogen charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem form specjalnych oraz ras fizjologicznych. Celem przeprowadzonych badań była próba oceny frekwencji wirulencji w populacji B. graminis f. sp. hordei występującej w latach 2003/2004 i 2004/2005. Doświadczenie zostały przeprowadzone w ciągu dwóch sezonów wegetacyjnych w dwóch miejscowościach (Bąków i Słupia Wlk.). Przedmiotem badan były izogeniczne linie odmiany Pallas oraz cztery odmiany jęczmienia ozimego (Bombay, Gil, Gregor, Bażant). Frekwencja wirulencji patogena zależała od miejscowości i terminu ekspozycji. Występowanie mączniaka prawdziwego na czterech odmianach jęczmienia ozimego zależało od frekwencji wirulencji patogena i warunków pogodowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies